nuffnang

Jumaat, 28 Februari 2014

Menteri kewangan pun kalah kalau macamni...


ini pasal bajet dapur lagi...
kat pejabat pun ramai rakan2 sekerja dok crita bajet dapur masing..
sorang akaktu terkeluar resit shopping dia..alamaklumla lepas gaji
dua ratus lebih jer berbelanja katanya tapi itu baru sekali ..akan menyusul fasa bershoping peringkat kedua katanya.. anak2 dah besar lagi banyak modal bila masing2 ada citarasa sendiri..
bayangkanlah empat anak dengan empat jenis botol syampu.. itu bawa balik ke hostel bg yg belajar.. tp kat rumah nak ke bebudakni share syampu yg sama..maybe lain anak lain kehendak.
yg sorang lagi rakan sekerja lelaki plak menyampuk..
"aik sikit nya berbelanja"
dia pun buka cerita 
"bulan lepas dia beli barang mencecah rm 1000.barang2 frozen ajer dekat rm300" katanya
wah mesti korang menyangka anak dia mesti dalam  7-10 orang kan..
sebenarnya anak dia 4 orang saja.. 2 lelaki 2 perempuan..

macam manalah org yg berpendapatan rm1000 sahaja.. dengan anak yang ramai2.. belanja dapur lg..duit api air..sewa rumah..kalau rumah sendiri pun kena bayar juga kalau buat pinjaman rumah kecuali rumah pusaka.yg tu free. itu belum kenderaan lg.. minyak kenderaan lg.. kalau tiada kenderaan pun tambang pengangkutan awam lg.. haish macam2 bayaran lg. 

macam i ..haritu pergi shopping dah list barang2
barang yg di list ada 2 tiga yg x boleh beli pasal harga asal.. 
kalau ader promosi baru beli..
tp kelakar rasanya itulah pasaraya terbesar di kawasan daerah kita org duduk boleh plak stok sunquick habis (sold out weh!!!!) 
dalam list tu i bajet bawah rm 200 dengan jumlah rm178 sahaja..
tapi biasalah... tiba2 anak nak vitagen so ambil la juga (lainkali kena isi dalam bajet..terlupa kegemaran anak) 
yg x tahan susu coklat jenama .... tengah promosi dgn hadiah botol air...
kalau dia minum i x kisah nak beli..masalahnya dia bukan minumpun..nak botol je yg lebih..
sudahnya nanti makpak yg akan habiskan.. 
sekali time bayar lebih rm200..rm 206 hengget hahahaha
tu tiap2 mingu duit barang basah belum dikira lg.
kira2nya beli mengikut list ni memang murah sket 
cr main cekuh ajer...
dulu2 main cekuh ajer ..tiap kali bayar mesti menjangkau rm300 ..
itu awal bulan.. pertengahan bulan pergi lagi mau dalam 200 lg...
so mau sebulan rm500 ..itu 3 beranak ajer
patutla yg ade empat anak plus mak pak.boleh mencecah 1k perbelanjaan.

dan petang semalam ikut la diktaktor gi gunting rambut dengan anak..
sebelum pergi tu ajak la diktaktor gi kedai mamak kat pekan.. 
cadang nak beli makanan kucen yg tinggal sekor pun ..
diktator kata kat sebelah kedai gunting tu ader je kedai haiwan..
memang dia jual makanan2 haiwan yg ber baranded.
"dah kucen kita tinggal sekor ..kita beli yang elok" kata asben
sayang benor dia ngan anak dare ekor kembang tu..
nah makanan yg rega rm10 sekilo dia beli..
siap rantai lg ..tulis no phone katanya..
bukan apa ada haritu 3 hari dara ekor kembang tak balik rumah..sesat gamaknya
sekarangni xder jalan2 dah..takut gamaknya...



melayang lg bajet menteri kewangan...
tapi prinsip menteri kewangan..
makpak x makan x per jangan anak2 termasuk bebudak berbulu x makan..



2 ulasan :

cik hani berkata...

sekarang bila mak dan ayah kerja ada gaji memasing, makanya belanja pun besar sikit la..

kalau sorg keje, nak tak nak kena la ikat perut jugak berbelanja..

kagum dengan org2 dulu, ank berbelas tp sorg je kje

joijoi80 berkata...

betultu..kalau seorang bekerja kewanganlg jadi terhad... keuali mmg dah gaji lebat..hehehehe